Spiegelverhaal

Het gevaar van roddel

In een straat woont een creatief stel, dat redelijk op zichzelf leeft. Hij stil en teruggetrokken, zij altijd in beweging, altijd aan de wandel, altijd observerend, glimlachend groetend.

In die straat staan 40 huizen. Van 5 huizen, vinden de mensen dat groeten, dat wandelende, dat altijd in beweging zijn maar niets. Nog erger zijn de ogen van dat stel. Zo doordringend kan het zijn, ze zouden mijn gedachten kunnen lezen.

De mensen van de 5 huizen, zitten heel vaak op het pleintje, pratend over de andere 35 huizen. Die vind ik fijn in deze straat, die niet.

Weet je wat, we gaan verhalen over dit stel rond bazuinen. Heel subtiel, heel zwart, gaan we hen in een kwaad daglicht stellen. We gaan vertellen dat ze misschien …., we gaan vertellen dat deze mensen onze kinderen beheksen. Moet je opletten wat er dan gebeurt. Bewoners van 3 andere huizen gaan langzaam mee in het verhaal. De anderen halen hun schouders op. Dat creatieve stel, het zijn mensen die wel eens vragen of onze muziek zachter kan, hoe erg is dat. Ze groeten altijd.

Stukje bij beetje beïnvloeden de 8 huizen bewoners de rest van de straat. Ze gaan brieven verspreiden over het gevaar van misdrijven. Ze gaan vertellen dat deze mensen lijken in de tuin hebben.

Dit heeft nog niet het gewenste effect. Ze gaan de fietsen van deze creatieve mensen slopen. Krassen op de auto. Het stel doet een beroep op de politie. De politie komt en zegt toe het in de gaten te houden. Op een donkere dag, als het stel thuiskomt, staan er 8 auto’s gereed. Ze rijden op de auto van het stel in. De politie komt erbij, gewaarschuwd door een oplettende bewoner. De politie belt de burgemeester. Deze besluit dat het creatieve stel dan maar een plaatsverbod moet krijgen en de cel in moet. Als er zoveel agressie is tegen dit stel, dan moet er wat aan de hand zijn.

Het stel stelt vragen. De burgemeester weet geen antwoord en verbiedt hen nog vragen te stellen. Het huis staat leeg. De tuin verloedert, de bewoners zitten in de gevangenis. Om de rust te herstellen, zitten ze voorlopig in hechtenis. De 8 huizen zoeken nu een nieuw slachtoffer in de straat, om hun frustratie op bot te vieren.

De burgemeester sluit het dossier. Belangrijk is de rust in de straat.


Geef een reactie